Det blir inte alltid som man tänkt sig

”Ester” Sweet Enola’s Super Fly Bandit har precis blivit diagnosticerad med den autoimmuna sjukdomen SLO (Symmetrisk lupoid onychodystrofi) även känd som klokapselavlossning.

Sweet Enola's Super Fly Bandit "Ester" Loved and owned by Petra Sundgren
Sweet Enola’s Super Fly Bandit ”Ester” Loved and owned by Petra Sundgren


Symptomen började i början på maj och allt har gått i rasande fart. Fram till dagens datum har Ester tappat alla sina klor två gånger. Vill du läsa mer om sjukdomen gå in på Esters sida där Petra berättar mer om förloppet.

För mig som uppfödare har det varit en omvälvande period fylld av sorg, en del dåligt samvete men även glädje att jag har människor runt mig som stöttar mig och hjälper mig framåt. Inför denna kull så undersökte jag linjerna noga efter sjukdomar men tyvärr så har det det visat sig att det här är något som händer ibland fast man inte förstår hur. Hudspecialisten Kerstin Bergvall har tittat på Ester och jag fick då tillfälle att diskutera vidare avel för min del. Bergvall menar att man inte skall utesluta i övrigt friska hundar som Esters syskon samt föräldrar är men att man skall vara noga med att inte para två individer som har nära släktingar som har SLO. Detta lät självklart i mina öron men det var fint att höra från henne samt andra uppfödare och kloka hundkunniga människor jag talat med att min grundtanke är god och att jag inte gjort något fel. Kerstin är tillsammans med Susanne Åhman skandinaviens enda hudspecialister som innehar europeisk specialistexamen, Diplomate of European College of Veterinary Dermatology (Dipl ECVD).

Kerstin Bergvall forskar, tillsammans med flera, om SLO. De är i väldigt stort behov av material att forska på. Ester, hennes syskon samt föräldrar har eller skall lämna blodprov till forskningen på SVA. Ester har även lämnat en hel sporre då både Petra och jag ville vara säkra på vår sak och lämna den till biopsi.

Jag vill berätta om detta för att som uppfödare stå för min tanke om att vara öppen om allt då jag är fast övertygad om att det är det bästa för vår ras.

Tack till Petra med familj som låter mig vara delaktig till fullo i allt detta och tack för allt stöd Helene Wikander, hanhundsägare till kullen.

 

Besök oss på/Visit us on:

Kommentarer inaktiverade.